Korrupsioni/ Shqipëria në të njëjtin grup me Sri Lankën dhe Suazilandin

Korrupsioni/ Shqipëria në të njëjtin grup me Sri Lankën dhe Suazilandin

Shqipëria renditet e 91, ndër 180 shtetet e përfshira në raportin më të fundit të Transparency International.

Sipas raportit, Shqipëria përfshihet ndër vendet e korruptuara të Europës, ndërsa tre vendet me korrupsionin më të lartë në kontinent janë Rusia, Ukraina dhe Kosova.

Shqipëria vlerësohet me 38 pikë, po aq sa edhe Bosnje Hercegovina, Sri Lanka dhe Timori Lindor.

Indeksi, i cili rendit 180 vende sipas niveleve të perceptuara të korrupsionit në sektorin publik, sipas ekspertëve dhe biznesmenëve, përdor një shkallë nga 0 deri në 100, ku 0 është shumë korruptuar dhe 100 është shumë e pastër.

50, me një rezultat mesatar prej 43. Këtë vit, kjo shifër është rezultat i më shumë se dy të tretave të vendeve.

Këtë vit, Zelanda e Re dhe Danimarka kanë një vlerësim me 89 dhe 88 pikë.

Siria, Sudani Jugor dhe Somalia renditen më të ulëtat me 14, 12 dhe 9 pikë respektivisht, duke rezultuar vendet më të korruptuara.