Artistët ia dolën. Teatri nuk lëviz. Flet ministrja Kumbaro

Artistët ia dolën. Teatri nuk lëviz. Flet ministrja Kumbaro

Ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro është tërhequr nga zhvendosja e Teatrit Kombëtar te ‘Turbina’.
Në një prononcim për Report Tv, Kumbaro është shprehur se Teatri Kombëtar nuk lëviz deri në momentin që të ketë projekt të ri, ndërsa do t’i shtohen dy salla te ‘Turbina’.

“Teatri Kombëtar do të vijojë që të jetë aty ku është sot në funksion me të gjitha parametrat, nuk do të preket salla, do të vijojë që të përdoret nga trupa, të cilës i shtohen edhe dy salla të reja te Turbina. Do të zgjerohen hapësirat. Teatri ka një autorizim të tillë fizik dhe konstruktiv që bëhet i parikuperushëm, por deri ditën që do të kemi projektin për një teatër të ri në të njëjtin truall, ai do të jetë funksional për trupën” deklaroi ministrja. Dje artistët u futën me forcë në godinën e Teatrit Kombëtar, pasi dera ishte e mbyllur me çelës sipas tyre. Por me deklarimin e sotëm të ministres, duket se aktorët një betejë e kanë fituar duke bllokuar zhvendosjen te ‘Turbina’.

Beteja e dytë e artistëve me Ministrinë e Kulturës lidhet me projektligjin e ri, të cilin e kundërshtojnë. Kjo pikë pritet që të sjellë akoma më shumë debat në vazhdim, pasi aktorët kanë deklaruar se nuk pranojnë negociata, por ministrja u shpreh nuk tërhiqet dhe pret propozime në takimin e planifikuar nesër, por artistët nuk pranojnë që të shkojnë, ndërsa e kanë ftuar ministren që takimi të bëhet në orën 16:00 te godina e Teatrit. Ministrja theksoi se ndryshimet në ligj po bëhen për të decentralizuar disa nga kompetencat që sot i ka vetëm Ministria e Kulturës.

“Ka një keqkuptim, kemi marrë një nisëm ligjore për të decentralizuar disa nga kompetencat që sot i ka vetëm Ministria e Kulturës në përfitim të institucioneve të artit dhe institucioneve të tjera që duhet të nxiten për të financuar, si bashkitë. Jemi vetëm në proces konsultimi. Jemi të hapur për konsultim me grupet e interesit. Sindikatën e aktorëve, i kemi ftuar nesër në ministri me një përfaqësues të sindikatës për të diskutuar për shqetësimet. Jemi në proces konsultimi për të gjetur zgjidhjen e mirë për të gjithë.

Nuk ka akoma të formuluar një propozim. Unë sapo thashë, që nesër unë i kam ftuar përfaqësuesit e sindikatës në ministri për të marrë në konsideratë dhe për të dëgjuar si ta përsosim më mirë ndryshimet në ligjin e aktual. Nuk bëhet fjalë për ligj të ri, por disa ndryshime. Disa prej këtyre konsultimeve me skenën e pavarur kanë filluar dje. Nga qendra e Kinemasë kemi marrë disa propozimet që i kemi integruar në draft. Tryezat e konsultimeve janë për tu ulur dhe diskutuar përballë. Është ligj për artin dhe kulturën dhe jo për teatrin’ deklaroi ministrja.

Artistët e kanë kundërshtuar projektligjin e ri që ministria e Kulturës po përgatit për miratim. Edhe pse është deklaruar nga ministrja se ka pasur konsultime, aktorët deklaruan dje se nga komuniteti i aktorëve nuk ka pasur asnjë diskutim. Ata ftuan ministren që të marrë pjesë nesër në orën 16:00 në godinën e Teatrit për të diskutuar, ndërsa ministrja thotë se i pret në ministri./Shqiptarja.com/