Akujt po shkrijnë, si po shkon Toka drejt përmbytjes

Për të zbuluar rreziqet në të ardhmen nga rritja e nivelit të ujërave, Dutton dhe shkencëtarë të tjerë në të gjithë SHBA-në po studiojnë ndryshimet e nivelit të deteve, duke nisur nga 125 000 deri në 400 000 vite më përpara. Në ato kohë, temperatura në tokë ishte 1.5-2 gradë Celsius më e lartë sesa tani. Madje në disa, raste niveli i ujit ishte 7 deri në 9 metra më i ngritur sesa tani

Ndërmjet viteve 1901 dhe 2010 nivelet botërore të deteve u rritën mesatarisht 0.2 metra. Përgjatë shekullit të ardhshëm ato do të vazhdojnë që të ngrihen, por deri tani kjo është një nga ato pak gjëra që shkencëtarët e kanë të sigurt që do të ndodhë. Ajo që ata e kanë të vështirë të kuptojnë është se sa shpejt do të realizohet ky proces dhe në cilin vend të botës pasojat do të duken më shumë. Ky informacion do të jetë mjaft i rëndësishëm për të ndihmuar të gjitha komunitetet që jetojnë buzë bregut të marrin masat e nevojshme nga ndryshimi i klimës.

“Kjo është ajo pyetja që po na bren të gjithëve”, tha Andrea Dutton, asistent profesor i Gjeologjisë në “Florida University”. “Sa shpejt do të rritet niveli i deteve dhe sa shumë?”

Për ta zbuluar këtë, Dutton dhe shkencëtarë të tjerë në të gjithë SHBA-në po studiojnë ndryshimet e nivelit të deteve, duke nisur nga 125 000 deri në 400 000 vite më përpara. Në ato kohë, temperatura në tokë ishte 1.5-2 gradë Celsius më e lartë sesa tani. Madje në disa, raste niveli i ujit ishte 7 deri në 9 metra më i ngritur sesa tani.

Sipas grupit të studiuesve “Panel on Climate Change” (IPCC), planeti ynë do të arrijë prapë të tilla temperatura në vitin 2100 dhe kjo do të thotë që të kuptosh se çfarë ka ndodhur në mijëvjeçarin e shkuar, do të thotë që të jesh i përgatitur për të mbrojtur zonat më të prekshme nga baticat.

IPCC-ja llogarit se në 100 vitet e ardhshme, niveli i ujit do të rritet me 0.8 metra, por disa studiues mendojnë se ato do të ngrihen deri në 1.2 metra më shumë. Ndërkohë në disa zona, impakti ka nisur që të ndihet. Kështu në Floridën juglindore, katër konte, përfshirë këtu edhe Miami Dade dhe Palm Beach, kanë formuar një koalicion që quhet bashkësia krahinore e Floridës juglindore. Qëllimi i tyre është që të zhvillojnë strategji, për parandalimin e marrjes së terrenit nga deti dhe moslejimin e përzierjes së ujërave të kripura me ato të ëmbla.

Comments

Ne i duam komentet
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *