gty_drinking_coffee_work_thg_120113_wmain
24/10/2013 - 10:55

Kanceri i mëlçisë, konsumi i kafesë ul rrezikun me 50%

Konsumi i kafesë zvogëlon rrezikun e karcinomës hepatocellulare (HCC), lloji më i zakonshëm i kancerit të mëlçisë me rreth 40%, sipas një studimi të publikuar në “Gastroenterology dhe Hepatology” , faqa zyrtare e Shoqatës Amerikane të Mjekësisë Tretëse.

Anketa gjithashtu tregoi se tri doza kafe në ditë zvogëlonin rrezikun e kancerit të mëlçisë në më shumë se 50%.

Hulumtuesit nga Instituti i Kërkimeve Farmaceutike “Mario Negri” të Italisë, zhvilluan një meta-analizë të studimeve të publikuara 1996-2012, në lidhje me 3153 raste të kancerit të mëlçisë, për të përcaktuar efektin e kafesë mbi parandalimin e sëmundjes.

“Efekti i favorshëm i kafes kundër kancerit të mëlçisë mund të jetë për shkak të efektit pozitiv në parandalimin e diabetit, si faktor të rrezikut për kancer në mëlçi, ose efektet e dobishme të kafesë mbi enzimat e mëlçisë,” tha studiuesi Carlo La Veche.

Sipas studiuesve, megjithatë, është e vështirë për të përcaktuar nëse marrëdhënia midis konsumit të kafesë dhe kanceri i mëlçisë është shkakore, apo nëse kjo marrëdhënie është pjesërisht për shkak të faktit se pacientët me sëmundje vullnetarisht reduktojnë pa ndonjë shkak konsumin e kafesë.

Megjithatë parandalimi kryesor i kancerit të mëlçisë është vaksinimi alkool për hepatitin B dhe kontrolli i hepatitit C.

Këto tre hapa mund, në parim, të zvogëlojë më shumë se 90% ulje e kancerit të mëlçisë në mbarë botën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>